Składniki:
- 500g maki pszennej,
- paczuszka suszonych drozdzy,
- lyzeczka soli i cukru,
- szczypta mielonego kminku i kolendry,
- 15g smalcu,
- 2 jajka,
- 1/4 l letnej wody.
Jak przyrządzić?
Make wsypac do miski, domieszac do niej drozdze, przyprawy i smalec. Dolac wode, wbic jajka i wyrobic calosc na gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1/2 godz. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobic i odstawic na 1/2 godz. Z ciasta wywalkowac placki. Foremki wysmarowac tluszczem,polozyc w nich ciasto i nakluc je widelcem, oblozyc dowolnymi skladnikami i piec 20-25 min. w temp. 220 C
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 530 kcal |
Autor | ilona |