Składniki:
25 dag mąki,
1 dag drożdży,
2 łyżki masła,
1/4 szklanki mleka,
1 niepełna łyżka cukru,
1 żółtko,
szczypta soli,
10 dag powideł,
cukier,
rum,
cynamon,
5 dag masła,
5 dag maku,
cukier puder
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób. Ciasto wyrabiaj, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj, powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okrągłe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj na parze 12-15 minut. Są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta.
Jak podawać?
Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Olja |