Składniki:
2 jaja, cukier waniliowy, 2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, mąki pszennej tyle, aby powstało niezbyt gęste ciasto (ok. 2,5 szkl.), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal ucierając, dolewać stopniowo kefir, dodać mąkę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Racuszki są również bardzo dobre, jak do ciasta przed smażeniem doda się obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka lub banany. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Niuniulek |