Składniki:
1 kabaczek (lub cukinia) obrany ze skórki i (po usunięciu środka z pestkami) pokrojony w dość dużą kostkę, 2 duże cebule pokrojone w niedużą kostkę, 1 kiełbasa pokrojona w kostkę lub plasterki, 3-4 zielone części selera (ale nie naciowego, tylko tego zwykłego) drobno posiekane, 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) pokrojone w kawałki, oliwa, sól, pieprz, papryka ostra
Jak przyrządzić?
Na oliwie przesmażyć cebulę, kiełbasę, poddusić chwilę z selerem, dodać kabaczek (cukinię), przyprawić do smaku, na koniec, gdy zacznie być już szklisty, poddusić z pomidorami.
Potrzebne przybory:
duży rondel
Jak podawać?
Z pieczywem na kolację lub jako danie obiadowe z ryżem na sypko.
Uwagi:
Można dodać do potrawy wraz z kabaczkiem 1-2 papryki.Jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować z selera,lecz nadaje on potrawie naprawdę świetny smak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | basilicum |