Bigos z kabaczka lub cukinii

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kabaczek (lub cukinia) obrany ze skórki i (po usunięciu środka z pestkami) pokrojony w dość dużą kostkę, 2 duże cebule pokrojone w niedużą kostkę, 1 kiełbasa pokrojona w kostkę lub plasterki, 3-4 zielone części selera (ale nie naciowego, tylko tego zwykłego) drobno posiekane, 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) pokrojone w kawałki, oliwa, sól, pieprz, papryka ostra

Jak przyrządzić?

Na oliwie przesmażyć cebulę, kiełbasę, poddusić chwilę z selerem, dodać kabaczek (cukinię), przyprawić do smaku, na koniec, gdy zacznie być już szklisty, poddusić z pomidorami.

Potrzebne przybory:

duży rondel

Jak podawać?

Z pieczywem na kolację lub jako danie obiadowe z ryżem na sypko.

Uwagi:

Można dodać do potrawy wraz z kabaczkiem 1-2 papryki.Jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować z selera,lecz nadaje on potrawie naprawdę świetny smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Autorbasilicum

Bigos z kabaczka lub cukinii: Podobne przepisy

Bigos z kabaczka lub cukinii: wypróbuj również

Powiązane Tematy