Składniki:
1 paczka makaronu np. kokardki lub takiego jak do łazanek,
1 kartonik śmietanki (200 ml) 12% lub 18% słodkiej,
1/2 kg pieczarek,
1 pęczek koperku,
mąka do zagęszczenia,
pieprz, sól, maggi, papryka słodka mielona
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej gorącej wodzie. Pieczarki pokroić w kostkę średniej wielkości. Wrzucić do garka, nalać 3-4 łyżki oliwy, dodać maggi i smażyć, aż pieczarki nabiorą brązowego koloru. Pod koniec smażenia oprószyć pieczarki słodką papryką i pieprzem. Odcedzony makaron dorzucić do pieczarek, wymieszać, zalać śmietanką. Do kubka wsypać 2-3 łyżki mąki, zalać wodą, wymieszać i przelać do sosu. Doprawić wg uznania. Na końcu dodać pokrojony koperek.
Jak podawać?
Można podawać potrawę posypaną żółtym serem. Sama również smakuje doskonale :)
Uwagi:
Gotowe. Smacznego :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Poziomeczka |