Składniki:
garść truskawek, jagód, borówek lub innych owoców wg uznania (mogą być mrożone),
1 duży banan,
garść rodzynek,
3 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
1 tabliczka czekolady deserowej lub z bakaliami,
jogurt naturalny gęsty (szklanka),
3 łyżki lodów śmietankowych lub waniliowych
Jak przyrządzić?
Owoce rozgnieść widelcem i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, cukier i cukier waniliowy. czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać rodzynki i przelać do pozostałych składników. Ubijać mikserem. Można również zmiksować, ale owoce nie będą wyczuwalne. Przygotować pojemnik, najlepiej plastikowy po półlitrowych lodach, ale może być miska, tylko należy przykryć folią. Przelać całość do pojemnika i na tarce zetrzeć kostkę czekolady, posypując po wierzchu. Wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin albo mniej, jeżeli nie lubimy za bardzo zmrożonego. Pyszne! Naprawdę polecam!
Jak podawać?
Podawać jak lody :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Ina |