Składniki:
Ciasto: 400 g mąki, 30 g drożdży, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, bazylia, oregano, tymianek. Sos pomidorowy: 2 łyżki pasty pomidorowej, 2 łyżki wody, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół. Dodatki: 200 g mozzarelli, 2 pomidory, 125 g sera feta, 10 czarnych oliwek bez pestek, 2 cebule.
Jak przyrządzić?
Ciasto: (czas przygotowania: 15 min + 1 godz. wyrastanie ciata) mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Sos pomidorowy: (czas przygotowania 5 min) pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10-15 minut. Dodatki: na cieście rozprowadzić sos pomidorowy. Oba placki posypać serem mozzarella. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory, odsączone oliwki, pokrojony w centymetrowe kostki ser feta oraz plasterki cebuli. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Z podanych składników (ciasto, sos, dodatki) wychodzi nie jedna, tylko dwie pizze. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Miriam |