Gruszki... królowe jesieni - mają delikatny, słodki i soczysty miąższ, są idealne do ciast, babeczek i rogalików. Mocno nasączony murzynek też świetnie komponuje się z upieczonymi gruszkami. Napełnione rodzynkami i miodem ciemne ciasto zachwyciło moją rodzinę.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
1 margaryna,
3 łyżki kakao,
4 jaja,
¾ szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 duże gruszki,
pół szklanki rodzynek,
łyżka miodu,
łyżka likieru amaretto,
szklanka lekkiej czarnej herbaty,
3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać 3/4 szklanki cukru, mleko i kakao.
Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą.
Płyn ostudzić, następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować, by składniki się połączyły.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne (nie od ogonka).
Środki napełnić rodzynkami wymieszanymi z miodem i likierem.
Ciasto wlać do formy i wcisnąć w nie napełnione gruszki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.
Zaparzyć szklankę lekkiej herbaty, posłodzić ją 3 łyżeczkami cukru, przestudzić i nasączyć murzynek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |