Murzynek z gruszkami - Przepis

Przepis kulinarny
Murzynek z gruszkami Zobacz 9 zdjęć

Gruszki... królowe jesieni - mają delikatny, słodki i soczysty miąższ, są idealne do ciast, babeczek i rogalików. Mocno nasączony murzynek też świetnie komponuje się z upieczonymi gruszkami. Napełnione rodzynkami i miodem ciemne ciasto zachwyciło moją rodzinę.

Składniki:

1,5 szklanki mąki,
1 margaryna,
3 łyżki kakao,
4 jaja,
¾ szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 duże gruszki,
pół szklanki rodzynek,
łyżka miodu,
łyżka likieru amaretto,
szklanka lekkiej czarnej herbaty,
3 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

W rondelku rozpuścić margarynę, dodać 3/4 szklanki cukru, mleko i kakao.

Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą.

Płyn ostudzić, następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować, by składniki się połączyły.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne (nie od ogonka).

Środki napełnić rodzynkami wymieszanymi z miodem i likierem.

Ciasto wlać do formy i wcisnąć w nie napełnione gruszki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.

Zaparzyć szklankę lekkiej herbaty, posłodzić ją 3 łyżeczkami cukru, przestudzić i nasączyć murzynek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt24 zł

Murzynek z gruszkami: Podobne przepisy

Murzynek z gruszkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy