A la jagodzianki

Przepis kulinarny

Składniki:

50 dag mąki,
8 dag masła,
5 dag drożdży,
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
10 dag cukru,
torebka cukru waniliowego,
30 dag jagód,
sól,
jajko,
gruby cukier kryształ do posypania lub cukier puder.

Jak przyrządzić?

Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szlanki mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić, wlewając pod koniec masło. Odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 2-3 kawałki, rozwałkować na placki grubości ok. 1 cm. Foremką wyciąć krążki. Jagody przebrać i opłukać. Na każdym placuszku układać po łyżce owoców, zlepiać, formując bułeczki. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajko rozmącić z łyżką wody, posmarować wierzch każdej bułeczki, posypać cukrem kryształem lub pudrem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

Przepis z gazety, ale naprawdę dobry i godny polecenia, próbowałam :))

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje20
Kaloryczność180 kcal
Autorolga

A la jagodzianki: Podobne przepisy

A la jagodzianki: wypróbuj również

Powiązane Tematy