Składniki:
80 dag młodej cukinii,
20 dag startego, ostrego sera żółtego (np. tylżycki),
1 łyżeczka soli,
4 jajka,
4 ząbki czosnku,
1 pęczek pietruszki,
6-8 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Obrane i wydrążone cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. To samo zrobić z żółtym serem. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go razem z wszystkimi składnikami podanymi w przepisie. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki :)
Potrzebne przybory:
duża miska, łyżka do mieszania, patelnia do smażenia placuszków, tarka
Jak podawać?
Placuszki po usmażeniu na złoty kolor można konsumować zarówno jako danie samodzielne, jak i z dodatkiem odpowiedniej surówki :]
Uwagi:
Sporządzoną masę można doprawić według własnego uznania, dodając przyprawy. Jeżeli używamy ostrego sera żółtego, przyprawianie nie jest konieczne :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Anetta |