Przywędrowały do Polski z Dalekiego Wschodu w XIII wieku i do dzisiaj są bardzo popularne. Najczęściej spotykane pierogowe farsze w Polsce to mięso mielone, kiszona kapusta, grzyby, kasza gryczana, twaróg i sezonowe owoce. Wszyscy lubimy pierogi z pachnącymi truskawkami, malinami, jagodami, polane słodką śmietanką i sosem owocowym. Najbardziej smakują te zrobione własnoręcznie, zjadane bezpośrednio po ugotowaniu.
Składniki:
1 kg truskawek,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
około ¾ szklanki wody,
szczypta soli,
¾ szklanki cukru,
100 g słodkiej śmietanki.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na cienki placek.
Pół kilograma umytych i odszypułkowanych truskawek pokroić na ćwiartki.
Pokrojone truskawki podzielić na trzy porcje i posypywać cukrem stopniowo, żeby nie puściły soku, bo wtedy trudno zlepiać pierogi.
Część cukru i truskawek zostawić do sosu truskawkowego.
Z ciasta wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki i nadziewać truskawkami.
Pierogi zlepić palcami i następnie przycisnąć widelcem, żeby nie rozlepiły się podczas gotowania.
Gotować w lekko osolonej wodzie, do dwóch minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Pozostałe pół kilograma truskawek miksujemy z resztą cukru i śmietanką.
Jak podawać?
Podajemy polane owocowym sosem i gęstą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |