Pierogi z truskawkami - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z truskawkami Zobacz 8 zdjęć

Przywędrowały do Polski z Dalekiego Wschodu w XIII wieku i do dzisiaj są bardzo popularne. Najczęściej spotykane pierogowe farsze w Polsce to mięso mielone, kiszona kapusta, grzyby, kasza gryczana, twaróg i sezonowe owoce. Wszyscy lubimy pierogi z pachnącymi truskawkami, malinami, jagodami, polane słodką śmietanką i sosem owocowym. Najbardziej smakują te zrobione własnoręcznie, zjadane bezpośrednio po ugotowaniu.

Składniki:

1 kg truskawek,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
około ¾ szklanki wody,
szczypta soli,
¾ szklanki cukru,
100 g słodkiej śmietanki.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

Podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na cienki placek.

Pół kilograma umytych i odszypułkowanych truskawek pokroić na ćwiartki.

Pokrojone truskawki podzielić na trzy porcje i posypywać cukrem stopniowo, żeby nie puściły soku, bo wtedy trudno zlepiać pierogi.

Część cukru i truskawek zostawić do sosu truskawkowego.

Z ciasta wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki i nadziewać truskawkami.

Pierogi zlepić palcami i następnie przycisnąć widelcem, żeby nie rozlepiły się podczas gotowania.

Gotować w lekko osolonej wodzie, do dwóch minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Pozostałe pół kilograma truskawek miksujemy z resztą cukru i śmietanką.

Jak podawać?

Podajemy polane owocowym sosem i gęstą śmietaną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt8 zł

Pierogi z truskawkami: Podobne przepisy

Pierogi z truskawkami: wypróbuj również

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Kilka faktów o truskawkach

... Sezon na truskawki trwa, więc pozostaje nam cieszyć się nimi póki jeszcze czas, bo jak wszyscy dobrze wiemy nie trwa to niestety zbyt długo. Choć po obfitych deszczach jakie nachodziły nasz kraj ... , jako dodatek do lodów, nadzienie do ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Pomarańcza & truskawka – soczysty miks od Tutti Frutti

... Połączenie uważanej od wieków za symbol luksusu pomarańczy i kojarzonej od starożytności z boginią Wenus truskawki, stanowiącej symbol piękna, to idealny duet z którym dobrze rozpoczniesz dzień ... , a wieczorem zażyjesz chwili relaksu. ...

dawno temu

Truskawki a zdrowie

... Truskawki, kto ich nie lubi? Są nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne, dlatego można sięgać po nie garściami. Wspomogą walkę z wieloma dolegliwościami i sprawią, że twoja skóra nabierze blasku. Czego chcieć więcej? ... Truskawki, kto ich nie ...

dawno temu

Właściwości truskawek

... Sezon truskawkowy tuż tuż, a jak wiadomo, świeże owoce smakują najlepiej. Warto rozsmakować w nich dzieci, gdyż truskawki to cenne źródło witaminy C. Potrzebujesz więcej argumentów? ... Sezon truskawkowy tuż tuż, a jak wiadomo, świeże owoce ...

dawno temu

Przepis na śmietanowiec z truskawkami

... Śmietanowiec z truskawkami to pyszne ciasto na zimno, którego przygotowanie nie sprawi ci żadnego problemu. Nie ma tu możliwości, że coś nie wyrośnie, czy się nie upiecze, bo nie ma procesu pieczenia. Ten deser robi się właściwie sam, ty musisz ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?

... Można powiedzieć, że sezon na truskawki już jakiś czas temu „ruszył z kopyta”. Te owoce sezonowe dają spore pole do popisu w kuchni! Nie dziwi więc fakt, iż mimo ich niezbyt niskiej w tym roku ceny, niewielu jest w stanie się im oprzeć. I ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Powiązane Tematy