Składniki:
średnia cukinia, jajka, żółty ser, mąka
Jak przyrządzić?
Cukinię obieramy, kroimy na plastry (grubość ok. 1-2 cm), wycinamy nasiona, krążki solimy, pieprzymy i przyprawiamy tym, czym lubimy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy starkowany żółty ser i odrobinę mąki, roztrzepujemy i doprawiamy (żółtego sera może być sporo). Konsystencja powinna być troszkę gęściejsza i lepiej, aby to było za sprawą żółtego sera. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy krążki cukinii i obsmażamy lekko z obu stron, po czym do środka wkładamy roztrzepane jajko z serem i mąką, zasmażamy i jemy. Smacznego.
Uwagi:
Długość zasmażania zależy od grubości krążków cukinii, podsmażać cukinię należy przez krótki czas na gorętszym tłuszczu, a zasmażać na mniejszym gazie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | arek |