Składniki:
2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego, szklanka bułki tartej, 2 jaja, 2 kromki chleba bez skórki, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, sól, pieprz do smaku, szczypta bazylii i tymianku, pęczek pietruszki i koperku, olej
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić i odcedzić na sitku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, następnie lekko zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na grzanki na drugiej patelni na odrobinie oleju. Do dużej miski wrzucić szpinak, szklankę bułki tartej, dodać cebulę z czosnkiem oraz grzanki z chleba, wbić 2 jaja i delikatnie wymieszać, dodając sól, pieprz, bazylię i tymianek. Świeże zioła, tj. koperek i pietruszkę, umyć i drobno pokroić. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, najlepiej ręcznie. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dodawać po troszkę bułki tartej. Następnie lekko schłodzić - na około 30 minut włożyć do lodówki. Potem formować kotleciki wielkości dowolnej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na kolor brązowy, rumiany.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, łyżka, szklanka, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać z sosem czosnkowym lub z różnymi ostrymi dipami lub sosami.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi cebuli lub czosnku, nie są one konieczne. Chleb na grzanki może być czerstwy. Koperek i pietruszka nie są obowiazkowe. Można dodać inne przyprawy w zależności od smaku i gustu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kaszmir |