Składniki:
1 mała papryka,
puszka kukurydzy,
10 plasterków szynki,
seler sałatkowy w słoiczku,
1 pomarańcza,
1 limonka (do wersji ze smażeniem ryżu),
1 mango,
1-2 torebki ryżu,
1 opakowanie krewetek w zalewie (nie mrożone, bez nich też może być),
15 dag sera żółtego - plastry albo do starcia w kawałku,
majonez,
sól,
oliwa (do wersji ze smażeniem ryżu)
Jak przyrządzić?
Bez udziwnień:Ryż ugotować i wystudzić, inne składniki pokroić w kostkę, wsypać do miski i połączyć ze sobą, krewetki można pokroić na mniejsze kawałki, wszystko wymieszać razem z majonezem.Z udziwnieniem:Pokroić paprykę, szynkę, zetrzeć na tarce ser, dodać kukurydzę, odsączony seler, pokroić i dodać mango. Po ugotowaniu ryżu wrzucić go na oliwę i podsmażyć krótko razem z pokrojonymi krewetkami, pokropić sokiem z limonki i jednej cząstki pomarańczy, dodać do smażenia dwie pokrojone cząstki pomarańczy i pomieszać, jeszcze troche smażyć. Po chwili wyłączyć gaz i potrzymać moment pod pokrywką. Po przestudzeniu dodać do pokrojonych składników wraz z pokrojoną resztą pomarańczy. Połączyć wszystko razem z majonezem.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, garnek, nóż, miska/salaterka
Jak podawać?
Wyśmienita z białym winem, jako danie na wieczór:)
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | tori_amos101 |