Składniki:
mięso mielone wołowe lub mieszane (0,5-1 kg; zależy od ilości chętnych),
puszka pomidorów krojonych bez skórki,
kartonik sosu pomidorowego,
puszka kukurydzy (polecam Bonduelle),
puszka fasoli czerwonej w zalewie Kidney (jak wyżej),
olej,
chili,
przyprawa do mięsa mielonego,
kostka rosołowa,
czosnek (w proszku lub ząbek),
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Chili con carne (zwane przez mojego lubego "chili z kokardą"):Wziąć duży garnek.Nalać na dno trochę oleju, poczekać, aż się zagrzeje.Wsypać mięso, mieszać, mieszać, żeby nie przywarło.Do mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek i chili (ilość według uznania).Trochę poddusić, często mieszając, bo lubi przywierać.Wlać sos pomidorowy z kartonika.Gdy się zagotuje, wrzucić kostkę rosołową.Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-30 minut.Wlać pomidory z puszki.Wrzucić kukurydzę (bez wody z puszki).Wrzucić fasolę razem z zalewą Kidney.Podgotować chwilkę, aż całość się zagotuje.Smacznego!
Potrzebne przybory:
Duży garnek i coś do mieszania:)
Jak podawać?
W głębokich talerzach lub miseczkach - danie jest płynne! Podawać z chlebem.
Uwagi:
To moje ukochane danie, odkryłam je niedawno, od tej pory jemy je w domu nawet 2-3 razy w tygodniu. Na dwie osoby cały gar to za dużo, więc wstawiam pół do lodówki i na drugi dzień jest jak znalazł:)Opcjonalnie można na koniec posypać startym żółtym serem!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Caramilla |