Składniki:
1/2 kg fasolki typu jaś,
2 kawałki kiełbasy i kawałek boczku,
1 duża cebula,
koncentrat pomidorowy,
śmietana (np. Rama do gotowania),
3 łyżki oliwy lub oleju,
sól,
pieprz,
szczypta papryki słodkiej,
jak ktoś lubi na ostro, można dodać szczyptę chili,
2 łyżki przyprawy do fasolki po bretońsku (nadaje fajny smak),
mąka do zagęszczenia sosu
Jak przyrządzić?
Na noc namoczyć fasolkę. Rano ugotować fasolkę, tylko nie rozgotować. W osobnym garnku: wlać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, kiełbasę (też pokrojoną w kostkę) i podsmażać razem jeszcze z 10 minut, żeby się ładnie przyrumieniło. Ugotowaną fasolkę razem z wodą, w której się gotowała, przelać do kiełbasy i cebuli, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, gotować tak długo, aż fasolka nabierze ładnego koloru jak sosik (czyli z 15 minut). Na koniec, aby zagęścić sos, wlać sos do szklanki (ok. 1/4 szklanki), dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek, wlać do fasolki. Wlać odrobinę śmietany do smaku (ok. 6 łyżek). Smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek na samą fasolkę, duży garnek na fasolkę z sosem
Jak podawać?
W miseczkach, z bułką typu baton.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Sam |