Składniki:
Ciasto: 7 jaj, 2 szklanki (po 200 ml) cukru, 6 łyżek ciepłej wody, 2 szklanki maku, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 600-700 ml mleka, 1 szklanka cukru, 2 żółtka, 2 złote kłosy (mogą być nasze 2 budynie śmietankowe), 200 g masła lub Kasi.
Posypka: 100 g posiekanych orzechów włoskich, 1-2 łyżki masła, pół opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać, dodać mąkę, mak, proszek. Ubić białka na pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Piec około godziny w 170 stopniach (termoobieg). Po wystudzeniu przekroić na pół.Masa: zagotować część mleka z cukrem. Resztę składników wymieszać w części zimnego mleka. Wlać do gorącego, chwilę pogotować, żeby nie było czuć "surowizny". Kiedy masa ostygnie, wkręcić ją w masło.Posypka: orzechy prażyć na maśle, dodać cukier. Uważać, żeby się nie przypaliło i nie skarmelizowało. Wystudzić.Ciasto przełożyć większą częścią masy przez środek, częścią posmarować wierzch i posypać orzechami.
Potrzebne przybory:
Dostępne w kuchni, na pewno mikser.
Jak podawać?
Przechowywać najlepiej w lodówce.
Uwagi:
Złoty kłos to zaprawa typu budyniu do mas i deserów. Jest do kupienia na Słowacji, ale ostatecznie można użyć naszego budyniu, koleżanka robiła i wyszło dobrze. Aczkolwiek jak ktoś ma możliwość zakupu złotego kłosa (cena około 60 gr), to polecam, jest naprawdę dobry jako dodatek do mas.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Autor | Monika |