Składniki:
1 kg czerwonej papryki,
4 pomidory,
1 cebula (pokrojona w kostkę),
2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 gałązka rozmarynu,
2 liście laurowe,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
1 litr bulionu warzywnego,
sól,
1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej),
cukier,
2 łyżki serka Brunch & Papryka-Pepperoni,
2 łyżki Crème fraîche (albo gęstej śmietany),
kilka liści bazylii do dekoracji
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć krzyżowo, wrzucić na ok. 1 min do wrzącej wody i zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, rozmaryn, liście laurowe i krótko poddusić, aż cebulka będzie szklista. Następnie dodać paprykę, pomidory, przecier pomidorowy, zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Po ugotowaniu usunąć liście laurowe i gałązkę rozmarynu (bez igiełek). Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, mieloną papryką i cukrem. Dodać po 2 łyżki serka i Crème fraîche (albo gęstej śmietany) i wymieszać. Zupę nalać do 4 talerzy, do każdego talerza nałożyć „kleks” serka i udekorować kilkoma listkami bazylii.
Uwagi:
Rada: Zupa będzie lepsza, gdy paprykę uprzednio pokroimy na połówki, usuniemy nasiona, ułożymy skórką do góry na blachę i w rozgrzanym piekarniku pod spiralą grzewczą podsmażymy ją tak długo, aż skórka sczernieje i da się łatwo ściągnąć.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Arnoldo |