Składniki:
makaron spaghetti,
cebula,
bekon lub boczek,
2-3 jajka,
olej, sól, pieprz,
starty parmezan
Jak przyrządzić?
Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek, tak żeby był rumiany. W miseczce rozbełtać jajka z solą i pieprzem, można dodać trochę parmezanu, ale nie jest to konieczne.Makaron gotować w osolonej wodzie kilka minut, tak żeby był sprężysty, odcedzić (ale nie przelewać zimną wodą!!! Włosi tak nigdy nie robią, a oni się na gotowaniu makaronu znają). Makaron wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, pomieszać z podsmażonymi wcześniej boczkiem i cebulką, zostawić garnek na małym gazie i wlać do niego jajka. Należy teraz zawartość garnka dobrze wymieszać, tak żeby ścinające się jajko oblepiło dokładnie makaron. Jajko ma być ścięte, ale wilgotne. Wyłożyć makaron na talerz, można go jeszcze posypać parmezanem i gotowe.
Uwagi:
To jest przepis, którego nauczyłam się od znajomej Włoszki. Potrawa jest pyszna, szybka i niesłychanie prosta, co jest zresztą charakterystyczną cechą kuchni włoskiej. Hiszpanie, którzy lubią sobie gotowanie bardziej komplikować, dodają jeszcze do sosu śmietanę. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Piwonija |