Składniki:
2 ładne polędwiczki pokrojone w dość grube plastry,
30 dag kurek,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
cebula, czosnek, świeżo zmielony pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, masło
Jak przyrządzić?
Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, tak z wyczuciem, bez przesady, przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa (ile kto lubi, jak ktoś uwielbia czosnek, może nawet kilka ząbków). Dodać sos sojowy i troszkę pieprzu, wymieszać i wstawić do lodówki.Zająć się kurkami, tzn. oczyścić je dokładnie i umyć. Pokroić cebulkę w drobną kosteczkę, ja daję cebuli dość sporo, takie dwie duże główki, optycznie jest jej tyle, ile kurek.Cebulę zeszklić na maśle na bardzo małym gazie, a na osobnej patelni na oliwie z oliwek obsmażyć również na małym gazie polędwiczki.Do cebuli dodać kurki i razem dusić 20 minut, a potem wszystko razem wymieszać i nadal dusić. Podlać białym winem i czekać, aż odparuje.Ja na koniec dodaję pojemniczek śmietanki 30%, ale słodkiej, ale to nie jest konieczne, natomiast bardzo poprawia smak.
Jak podawać?
Podajemy z młodymi ziemniakami lub makaronem wstążki, wyśmienite jest też z kaszą gryczaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Autor | ania |