Składniki:
Filety z ryby, może być mintaj, panga, co kto lubi,
ziemniaki,
cukinia,
pomidory,
cebula,
3 ząbki czosnku,
żółty ser,
jajka,
przyprawa do dań z ziemniaków Prymat
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy na parze i następnie zostawiamy do ostygnięcia w otwartym garnku. Rybę gotujemy w wywarze z kostki (jeśli ryba jest mrożona, to najpierw ją rozmrażamy). Cukinię ścieramy na tarce, podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej posiekaną cebulę i czosnek oraz sparzone i obrane pomidory, które kroimy w drobną kostkę. Rybę dzielimy na małe kawałki, dodajemy do niej cukinię, cebulę i pomidory. Doprawiamy wg uznania - ja dodaję tymianek, biały pieprz i trochę vegety. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy przyprawą Prymat, następnie kładziemy masę rybno-warzywną i na wierzch znów ziemniaki. Jajka mieszamy widelcem i polewamy zapiekankę. Posypujemy zapiekankę startym serem. Wstawiamy do piekarnika - ja robię ją w mikrofalówce, bo nie mam piekarnika w akademiku.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, tartka, patelnia, łyżka
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Autor | Łucja |