Składniki:
wątróbka wieprzowa,
2 małe cebule,
pół średniego jabłka,
mąka,
sól,
cynamon,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulę w półplasterki bądź całe plasterki (zależy, jak kto woli) i jabłko w nie za grube półkola, podsmażyć je na rozgrzanej patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć razem z cebulą i jabłkiem. Dolać trochę wody i poddusić. Kiedy będzie już miękka, posolić i dodać trochę cynamonu. Wymieszać i nałożyć na talerz.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska do krojenia, widelec, nóż
Jak podawać?
Ja jem ją z ziemniakami i surówką.
Uwagi:
Wątróbki nigdy nie należy solić przed smażeniem, gdyż będzie wtedy twarda. Solić tylko usmażoną!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | Miyako |