Składniki:
1-2 ogórki kiszone,
1 puszka kukurydzy (ewentualnie zielonego groszku),
2 torebki ryżu,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 słoiczek keczupu (polecam Włocławek),
3/4 słoika majonezu,
1-2 średnie cebule,
2 jajka
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, a jajka na twardo. Ogórki pokroić w kosteczkę, natomiast cebulę poszatkować. Jajko posiekać.Składniki kłaść w kolejności:ogórki,1/4 ryżu,1/2 keczupu,cebula,1/4 ryżu,majonez,jajka,1/4 ryżu,tuńczyk,1/4 ryżu,1/2 keczupu,kukurydza.
Potrzebne przybory:
deska i nóż do krojenia,spora miska
Uwagi:
Najlepiej sałatkę zrobić w przezroczystej misce - wtedy widać pięknie kolory i warstwy. Sałatka ta idealnie nadaje się na imprezy, przyjęcia, bo naprawdę świetnie smakuje i starcza na wiele porcji.Podziel każdą torebkę ryżu na pół, żeby mieć gotowe 4 porcje na 4 warstwy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | ok. 260 kcal - 1 porcja |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ludmiłła |