Składniki:
3 dorodne kabaczki,
1 kg pomidorów,
3 cebule,
1/2 dużego słoika przecieru pomidorowego (Pudliszki),
3 kawałki kiełbasy śląskiej
Jak przyrządzić?
Kabaczki obieramy, rozcinamy, wyciągamy pestki i miąższ, kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy razem z cebulką na patelni i wrzucamy do masy kabaczkowo-pomidorowej. Całość podlewamy dwiema łyżkami wody. Jak leczo zacznie bulgotać, dodajemy 1/2 słoiczka przecieru, świeżo zmielony pieprz, trochę ostrej papryki, bazylię, oregano i majeranek.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Ja dodałam dość sporo pieprzu i wyszło naprawdę węgierskie leczo :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Joovi |