Leczo z kabaczka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 dorodne kabaczki,
1 kg pomidorów,
3 cebule,
1/2 dużego słoika przecieru pomidorowego (Pudliszki),
3 kawałki kiełbasy śląskiej

Jak przyrządzić?

Kabaczki obieramy, rozcinamy, wyciągamy pestki i miąższ, kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy razem z cebulką na patelni i wrzucamy do masy kabaczkowo-pomidorowej. Całość podlewamy dwiema łyżkami wody. Jak leczo zacznie bulgotać, dodajemy 1/2 słoiczka przecieru, świeżo zmielony pieprz, trochę ostrej papryki, bazylię, oregano i majeranek.

Jak podawać?

Na gorąco.

Uwagi:

Ja dodałam dość sporo pieprzu i wyszło naprawdę węgierskie leczo :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
AutorJoovi

Leczo z kabaczka: Podobne przepisy

Leczo z kabaczka: wypróbuj również

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ... g pieczarek1 cukinię2 ogórki kiszone1 ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji ... . Leczo to chyba najbardziej genialne ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... do ich realizacji produktów. Lato to okres, w którym z chęcią sięgamy po różnego rodzaju warzywa. Jednym z nich jest papryka, na bazie której przygotowuje się leczo. Przeczytaj poniższy artykuł ... , a nie tylko dowiesz się więcej na temat ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... , co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane. ... , co ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... smakuje jako smażona, gotowana, pieczona ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. Przepisy na cukinięPyszna cukinia nazywana także kabaczkiem jest warzywem ... bałkańskiej potrawy z cukinii znane są już od ...

dawno temu

Cukinia - samo zdrowie!

... Cukinia to jednoroczne warzywo z rodziny dyniowatych, pochodzące z Ameryki Północnej. Jadalny, ciemnozielony i podłużny owoc pokochała i Europa. W Polsce znana jest także pod nazwą kabaczek, choć ... Cukiniato jednoroczne warzywo z rodziny ...

dawno temu

Ratatuj - potrawa z Nicei

... , jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie potrzeba kilku ważnych składników. Przygotuj: 3 duże cebule4 bakłażany4 małe kabaczki lub cukiniepół kilograma pomidorów2 papryki1/3 szklanki oleju ... słonecznikowego2 ząbki czosnkunatkę ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ramach akcji Poszerzanie Horyzontów Kulinarnych Narodu Polskiego (jeśli nawet taka akcja nie istnieje, to właśnie ją zapoczątkowałem) pragnę zaprezentować ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

...   Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego ... Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... , fasola szparagowa, groszek, kabaczek, kalarepa, por; 8 miesiąc: szparagi; 9 miesiąc: szpinak, cebula, szczaw; 10 miesiąc: bakłażan, papryka, pomidor, sałata, szczypiorek, kasze; 11 miesiąc: rzepa ...

dawno temu

Nóż, do którego nie potrzeba deski do krojenia

... składników do lecza, to tylko kwestia paru chwil!   „Chop-It” dostępny jest tylko w Japonii, w cenie ok 42$. Szkoda, że nie dotarł jeszcze do Europy – dla mieszkańców mieszkań z mikroskopijną kuchnią, nóż byłby idealny!   źródło:inventorspot.com ...

dawno temu

Świeży sok dobry na wszystko

... . Najlepiej mieszaj go z wodą mineralną. Możesz go zmiksować z kabaczkiem, buraczkami, jabłkami lub awokado. Sok ze szpinakupozwoli ci pokonać zmęczenie, wzmocni kości i zęby, wyreguluje ciśnienie krwi ...

dawno temu

Nóż do krojenia "w powietrzu"

... składników do lecza, to tylko kwestia paru chwil! „Chop-It” dostępny jest tylko w Japonii, w cenie ok 42$. Szkoda, że nie dotarł jeszcze do Europy – dla mieszkańców mieszkań z mikroskopijną kuchnią, nóż byłby idealny! źródło:jejkuchnia.pl ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

... . Pieczemy przez 20 - 30 minut. Podajemy posypana natką pietruszki. makaron Lasagne,papryka: 3 czerwone, 1 żółta, 2 zielone,3 marchewki,puszka pomidorów bez skóry,20dkg pieczarek,1 kabaczek,1 czerwona ... i kabaczka ścieramy na tarce o dużych ...

dawno temu

Czas na czosnek

... się jedzenie prosto z patelni. leczo z czosnkiem – nic nie rozgrzewa tak mocno wieczorem jak gorące leczo z dużą ilością papryki i czosnku. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę (najlepiej czerwoną ...

dawno temu

Powiązane Tematy