Torcik marchewkowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 szklanki mąki, 0,5 torebki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki cynamonu, ok. 40 dag marchewki (może być więcej), 4 jaja, 10 dag posiekanych migdałów, szklanka neutralnego oleju.

Jak przyrządzić?

Składniki mieszamy ze sobą (marchewki starte na tarce o małych oczkach), muszą tworzyć jednolitą masę. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy godzinę w temp. ok. 180 stopni. Oczywiście, jeśli ciasto rumieni się za bardzo z wierzchu, radzę przykryć je pergaminem, ale w tej temperaturze taka sytuacja nie powinna się zdarzyć. Ciasto smakuje dobrze z twarożkiem śmietankowym (20 dag) zmieszanym z aromatem pomarańczowym, stopionym masłem (10 dag) i cukrem pudrem (5 dag).

Potrzebne przybory:

mikser, piekarnik, miska, apetyt

Jak podawać?

Po ostygnięciu, można przełożyć twarożkiem, by był on nadzieniem, lub położyć twarożek na górę, by był "polewą".

Uwagi:

Po prostu pychota, zniknęło w parę godzin, choć jeśli jest za mało marchewki, można jego smak pomylić z piernikiem :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcjezawsze za mało!
Przybliżony koszt10 zł
Autoraga_aga_aga

Torcik marchewkowy: Podobne przepisy

Torcik marchewkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy