Składniki:
1,5 szklanki mąki, 0,5 torebki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki cynamonu, ok. 40 dag marchewki (może być więcej), 4 jaja, 10 dag posiekanych migdałów, szklanka neutralnego oleju.
Jak przyrządzić?
Składniki mieszamy ze sobą (marchewki starte na tarce o małych oczkach), muszą tworzyć jednolitą masę. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy godzinę w temp. ok. 180 stopni. Oczywiście, jeśli ciasto rumieni się za bardzo z wierzchu, radzę przykryć je pergaminem, ale w tej temperaturze taka sytuacja nie powinna się zdarzyć. Ciasto smakuje dobrze z twarożkiem śmietankowym (20 dag) zmieszanym z aromatem pomarańczowym, stopionym masłem (10 dag) i cukrem pudrem (5 dag).
Potrzebne przybory:
mikser, piekarnik, miska, apetyt
Jak podawać?
Po ostygnięciu, można przełożyć twarożkiem, by był on nadzieniem, lub położyć twarożek na górę, by był "polewą".
Uwagi:
Po prostu pychota, zniknęło w parę godzin, choć jeśli jest za mało marchewki, można jego smak pomylić z piernikiem :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zawsze za mało! |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | aga_aga_aga |