Składniki:
paczka (0,5 kg) makaronu penne, świderki lub kokardki,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 średnie cebule,
20 dag pieczarek,
puszka zielonego groszku
puszka kukurydzy,
2-3 ząbki czosnku (a można i więcej...),
curry, majeranek, bazylia, mielone chili, pieprz ziołowy, czerwona mielona papryka, inne przyprawy według
uznania,
puszka pomidorów pelati,
oliwki (zielone, czarne - jak kto woli),
ser żółty,
woda
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie posklejał.Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, z papryk wyciągamy pestki i kroimy.Całość ląduje na patelni, smażymy na niewielkim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy puszkę pomidorów pelati, przyprawy i całość dusimy ok. 15-20 minut.W żaroodpornym naczyniu kładziemy warstwę makaronu, następnie warzywka i tak na przemian.Na sam wierzch dodajemy grubo starty żółty ser i oliwki. Można posypać chili (powstanie fajna chrupiąca czerwono-żółta skorupka).Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 45 minut.I gotowe!Pysznie smakuje z czerwonym winem!Smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, łyżka, tarka do jarzyn
Jak podawać?
Na talerzu, można jeść też prosto z naczynia żaroodpornego.
Uwagi:
Aby makaron nie był zbyt suchy, można na wierzch dodać kawałki masła lub sos pomidorowy ze słoika.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | arancia |