Warzywno-makaronowa zapiekanka - palce lizać - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

paczka (0,5 kg) makaronu penne, świderki lub kokardki,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 średnie cebule,
20 dag pieczarek,
puszka zielonego groszku
puszka kukurydzy,
2-3 ząbki czosnku (a można i więcej...),
curry, majeranek, bazylia, mielone chili, pieprz ziołowy, czerwona mielona papryka, inne przyprawy według
uznania,
puszka pomidorów pelati,
oliwki (zielone, czarne - jak kto woli),
ser żółty,
woda

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie posklejał.Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, z papryk wyciągamy pestki i kroimy.Całość ląduje na patelni, smażymy na niewielkim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy puszkę pomidorów pelati, przyprawy i całość dusimy ok. 15-20 minut.W żaroodpornym naczyniu kładziemy warstwę makaronu, następnie warzywka i tak na przemian.Na sam wierzch dodajemy grubo starty żółty ser i oliwki. Można posypać chili (powstanie fajna chrupiąca czerwono-żółta skorupka).Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 45 minut.I gotowe!Pysznie smakuje z czerwonym winem!Smacznego.

Potrzebne przybory:

garnek, patelnia, łyżka, tarka do jarzyn

Jak podawać?

Na talerzu, można jeść też prosto z naczynia żaroodpornego.

Uwagi:

Aby makaron nie był zbyt suchy, można na wierzch dodać kawałki masła lub sos pomidorowy ze słoika.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Porcjedużo
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł
Autorarancia

Warzywno-makaronowa zapiekanka - palce lizać: Podobne przepisy

Warzywno-makaronowa zapiekanka - palce lizać: wypróbuj również

Powiązane Tematy