Miła potrawa lub dodatek do niedzielnego obiadu. Orientalne zapachy roznoszące się po domu zaostrzą apetyt, a energetyczny smak pobudzi i rozgrzeje każdego. Mieszankę przypraw curry najlepiej zrobić samemu. To nic trudnego, wszystkie składniki są u nas dostępne.
Składniki:
1 ½ kg niedużych ziemniaków,
25 dag wędzonego boczku,
sól,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka chilli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka suszonego imbiru.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu lub w młynku elektrycznym.
Połówki ziemniaków solimy i obkładamy ze wszystkich stron mieszanką przypraw.
Układamy je bezpośrednio na blasze.
Boczek kroimy w grube plastry i układamy pomiędzy ziemniakami.
Całość przykrywamy folią aluminiową.
Pierwsze 20 minut pieczemy ziemniaki przykryte, dopiero potem zdejmujemy z nich folię i pieczemy kolejne 40 minut.
Jak podawać?
Podajemy z sosami jogurtowymi lub jako dodatek do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |