Pieczone ziemniaki curry - Przepis

Przepis kulinarny
Pieczone ziemniaki curry Zobacz 5 zdjęć

Miła potrawa lub dodatek do niedzielnego obiadu. Orientalne zapachy roznoszące się po domu zaostrzą apetyt, a energetyczny smak pobudzi i rozgrzeje każdego. Mieszankę przypraw curry najlepiej zrobić samemu. To nic trudnego, wszystkie składniki są u nas dostępne.

Składniki:

1 ½ kg niedużych ziemniaków,
25 dag wędzonego boczku,
sól,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka chilli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka suszonego imbiru.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.

Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu lub w młynku elektrycznym.

Połówki ziemniaków solimy i obkładamy ze wszystkich stron mieszanką przypraw.

Układamy je bezpośrednio na blasze.

Boczek kroimy w grube plastry i układamy pomiędzy ziemniakami.

Całość przykrywamy folią aluminiową.

Pierwsze 20 minut pieczemy ziemniaki przykryte, dopiero potem zdejmujemy z nich folię i pieczemy kolejne 40 minut.

Jak podawać?

Podajemy z sosami jogurtowymi lub jako dodatek do mięs.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Pieczone ziemniaki curry: Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki curry: wypróbuj również

Powiązane Tematy