Na czym polega nieustająca popularność trufli czekoladowych domowej roboty? Kolejne pokolenia dziewczynek czerpią przyjemność z własnoręcznie przygotowanych słodyczy. Z dużej tabliczki czekolady można ich zrobić zaledwie kilka, kilkanaście sztuk, są za to bardzo proste w przygotowaniu i można im nadać dowolny charakter, dodając bakalie, zapachy, a dla dorosłych, łyżkę ulubionego alkoholu.
Składniki:
10 dag dowolnych orzechów,
12,5 dag gorzkiej czekolady,
5 dag masła,
5 dag cukru pudru,
1 łyżka koniaku,
3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Orzechy drobno siekamy i rumienimy na patelni.
W dużym garnku podgrzewamy wodę, a gdy się zagotuje, wstawiamy do niej miskę z czekoladą i masłem.
Mieszamy rozpuszczające się powoli składniki.
Rozpuszczoną masę mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy orzechy i łyżkę koniaku.
Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa będzie zimna, formujemy z niej kulki i obtaczamy każdą w kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |