Tradycyjny obiad, czyli właściwie jaki? A może tak wersja wegetariańska… Ale nie zwyczajne sadzone! Chcąc zaskoczyć domowników, trzeba trochę poeksperymentować w kuchni i zamiast np. zwykłych jajek sadzonych podać je na puree z groszku. Zdrowy, tani i pomysłowy obiad na pewno się spodoba i nie będzie już tak tradycyjnie.
Składniki:
4 jajka,
pół kg mrożonego groszku,
łyżka masła,
cebula,
czosnek,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
pęczek szczypiorku,
70 dag ziemniaków,
sól,
pieprz,
łyżka majeranku,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Zamrożony groszek wrzucić do lekko osolonej wody i gotować aż zmięknie.
Po ugotowaniu odcedzić z wody.
Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażyć na maśle, dodać zmiażdżony czosnek i groszek, chwilę smażyć.
Groszek doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i całość zmiksować.
Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Jaja wbijać na gorący tłuszcz, posolić i smażyć sadzone, nie przewracając na drugą stronę.
Na talerzu ułożyć puree groszkowe, na wierzchu ułożyć jajka sadzone posypane świeżo zmielonym pieprzem, solą i pokrojonym szczypiorkiem.
Jak podawać?
Podawać ze smażonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |