Filety drobiowe faszerowane dużą ilością grzybowego farszu i zapieczone z białą kapustą to bardzo proste danie, a zarazem efektowne. Zapach suszonych grzybów i lekko słodko-winny smak kapusty oraz delikatne białe mięso drobiowe trafia w gust każdego. Danie nieskomplikowane, zrobione z dostępnych wszędzie produktów.
Składniki:
1 kg filetów drobiowych,
10 dag suszonych grzybów,
cebula,
jajko,
łyżka bułki tartej,
2 łyżki natki pietruszki,
łyżeczka majeranku,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
1 kg białej kapusty,
2 winne jabłka,
2 łyki koperku,
cukier do smaku,
masło do posmarowania.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone grzyby i dusić, aż zmiękną.
Do grzybów dodać natkę pietruszki, majeranek i wszystko jeszcze chwilę smażyć.
Do wystudzonego farszu dodać jajko i bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.
Filety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nich farsz, uformować roladki i spiąć wykałaczkami.
Wierzch nie musi być dokładnie spięty.
Kapustę poszatkować, jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce i gotować z niewielką ilością wody, aż kapusta lekko zmięknie.
Dodać koperek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć kapustę, a na niej roladki drobiowe.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |