Nie wiesz co przygotować dla przyjaciół… Szukasz ciepłego dania, które można wziąć w palce, bez obaw, że spadnie na twoją kanapę lub ścieknie na dywan? Mamy coś, co idealnie nadaje się na imprezę. Frittata! Prosta, potrzebujesz tylko 20 minut i niewielu składników. Makaron spaghetti, jajka, parmezan i odrobinę natki pietruszki, by dodać trochę koloru. Łapiesz w palce jak pizzę i zajadasz!
Składniki:
300 g cienkiego makaronu, najlepiej spaghetti,
60 g masła,
4 jajka,
50 g startego sera parmezan,
pół pęczka natki pietruszki,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotuj spaghetti w dużym garnku, żeby makaron nie był taki klejący.
10 minut wystarczy, by długie nitki się nie rozgotowały.
Odcedź i przelej zimną wodą.
W miseczce roztrzep jajka.
Dodaj starty świeży parmezan i cienko pokrojoną, wcześniej umytą natkę pietruszki.
Posól (ale nie dużo, parmezan jest słony) i pokręć chwilę młynkiem z czarnym pieprzem.
Wymieszaj ze spaghetti.
Na patelni rozpuść połowę masła i połóż równo masę ze spaghetti.
Przykręć ogień i smaż pod przykryciem, aż spód stanie się zwarty i chrupiący, ale uważaj, żeby się nie przypalił, masło nie lubi wysokich temperatur.
Złocisty pod spodem makaron zsuń na talerz, roztop drugą część masła i wrzuć z powrotem na patelnię nieusmażoną częścią.
Ponownie smaż na złoty kolor.
Nie przykrywaj.
Potrzebne przybory:
Patelnia o średnicy 23 cm.
Jak podawać?
Połóż na talerz, pokrój jak pizzę i podawaj na ciepło.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |