Frittata w 20 minut. Aż 8 porcji na imprezkę!

Przepis kulinarny
Frittata w 20 minut. Aż 8 porcji na imprezkę! Zobacz 7 zdjęć

Nie wiesz co przygotować dla przyjaciół… Szukasz ciepłego dania, które można wziąć w palce, bez obaw, że spadnie na twoją kanapę lub ścieknie na dywan? Mamy coś, co idealnie nadaje się na imprezę. Frittata! Prosta, potrzebujesz tylko 20 minut i niewielu składników. Makaron spaghetti, jajka, parmezan i odrobinę natki pietruszki, by dodać trochę koloru. Łapiesz w palce jak pizzę i zajadasz!

Składniki:

300 g cienkiego makaronu, najlepiej spaghetti,
60 g masła,
4 jajka,
50 g startego sera parmezan,
pół pęczka natki pietruszki,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak przyrządzić?

Ugotuj spaghetti w dużym garnku, żeby makaron nie był taki klejący.

10 minut wystarczy, by długie nitki się nie rozgotowały.

Odcedź i przelej zimną wodą.

W miseczce roztrzep jajka.

Dodaj starty świeży parmezan i cienko pokrojoną, wcześniej umytą natkę pietruszki.

Posól (ale nie dużo, parmezan jest słony) i pokręć chwilę młynkiem z czarnym pieprzem.

Wymieszaj ze spaghetti.

Na patelni rozpuść połowę masła i połóż równo masę ze spaghetti.

Przykręć ogień i smaż pod przykryciem, aż spód stanie się zwarty i chrupiący, ale uważaj, żeby się nie przypalił, masło nie lubi wysokich temperatur.

Złocisty pod spodem makaron zsuń na talerz, roztop drugą część masła i wrzuć z powrotem na patelnię nieusmażoną częścią.

Ponownie smaż na złoty kolor.

Nie przykrywaj.

Potrzebne przybory:

Patelnia o średnicy 23 cm.

Jak podawać?

Połóż na talerz, pokrój jak pizzę i podawaj na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Frittata w 20 minut. Aż 8 porcji na imprezkę!: Podobne przepisy

Frittata w 20 minut. Aż 8 porcji na imprezkę!: wypróbuj również

Powiązane Tematy