8 najskrytszych sekretów szczupłych kobiet
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZ zazdrością spoglądasz na szczupłe ciała koleżanek z pracy lub uczelni? Zgrabna sylwetka nie musi pozostawać twoim marzeniem – dzięki kilku prostym radom może stać się rzeczywistością. Poznaj 8 sekretów szczupłych kobiet!
Ile jeść, aby schudnąć?
Na pewno słyszałaś o diecie polegającej na spożywaniu małych posiłków 6–8 razy w ciągu dnia. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest nakładanie na talerz zbyt dużych porcji. Szczupłe kobiety wiedzą, że aby ta strategia była skuteczna, posiłek nie powinien przekraczać 200–300 kcal. Jeżeli nie potrafisz zastosować się do tej reguły, powinnaś spożywać 3 posiłki dziennie, które zaspokoją twój apetyt i dodadzą ci energii.
Należy także pamiętać, że nie chodzi jedynie o to, ile razy w ciągu dnia jesz, ale również o to, co jesz. Jednym ze sposobów na skuteczną kontrolę wagi jest zapełnienie talerza do połowy warzywami i owocami. Konsumowanie dużych ilości tych produktów sprzyja odchudzaniu. Pozostałą część talerza wypełnij zdrowymi białkami i węglowodanami.
Szczupłe kobiety wiedzą, jak ważna w zrównoważonej diecie jest wielkość porcji. Ilość spożywanych podczas jednego posiłku węglowodanów i białek rozmiarem nie powinna przewyższać pięści.
Co jeść, aby schudnąć?
Budowanie szczupłych mięśni jest istotną częścią procesu odchudzania. Nie tylko nadadzą ci one wysportowany wygląd, ale także wspomogą metabolizm. Aby osiągnąć te korzyści, skup się na chudym białku – np. jajach, rybie, kurczaku i tuńczyku. Naukowcy zauważyli, że wysokobiałkowe śniadanie zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąskę późnym wieczorem.
W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych węglowodanów, czyli pełnych błonnika produktów pełnoziarnistych – spowolnią one trawienie, przyczyniając się do uczucia sytości i wyregulują poziom cukru we krwi. Wybieraj pełnoziarniste płatki owsiane, pieczywo, makarony, a zamiast białego ryżu postaw na brązowy.
Aby schudnąć szybko i skutecznie, powinnaś pamiętać o ziołach i przyprawach – w końcu dieta odchudzająca również może być smaczna. Szczególnie korzystne są wspomagające trawienie cynamon i kminek, przyspieszająca metabolizm papryka chili, a także pełne witamin i minerałów bazylia, mięta i rozmaryn.
Co pić na diecie?
Nie zapominaj również o właściwych płynach. Pełne wartości odżywczych domowe soki i zupy sprawią, że poczujesz się syta. W jednym z badań naukowych udowodniono, że posiłki w formie zupy skuteczniej zaspokajają głód niż połączenie dań stałych i płynów, stworzonych z tych samych składników.
Zapomnij o napojach gazowanych – także tych oznaczonych jako „zero kalorii”. Badania wskazują, że nawet wersja dietetyczna napoju prowadzi do zwiększenia obwodu talii, BMI i ogólnej ilości tłuszczu w organizmie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze