Dzień matki to okazja do odwiedzin, dłuższej rozmowy przez telefon, pobycia razem. Każda matka w tak ważnym dniu chce ugościć swoich dzieci najlepiej jak umie, przygotowując obiad i ciasto, a wiadomo… u mamy smakuje wszystko co jest własnoręcznie zrobione. Ciasto kokosowe jest łatwe w przygotowaniu, słodkie, mokre i pachnące owocami.
Składniki:
20 dag mąki,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
200 ml mleka,
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru,
brzoskwinie z puszki,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Mleko doprowadzić do wrzenia.
Odstawić z ognia.
Wsypać wiórki kokosowe (pozostawiając 2 łyżki) i zostawić na pół godziny.
Następnie przecedzić przez sito.
Masło utrzeć z ¾ szklanki cukru na puszystą masę.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, odcedzone mleko i wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
Przygotować podłużną foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście wzdłuż, dwoma rzędami.
Lekko wcisnąć palcami w ciasto.
Dwie łyżki wiórków kokosowych wymieszać z dwiema łyżkami cukru i posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |