Młoda kapusta faszerowana soczewicą i boczkiem - Przepis

Przepis kulinarny
Młoda kapusta faszerowana soczewicą i boczkiem Zobacz 12 zdjęć

Młode warzywa są pełne smaku, aromatu. Najlepiej smakują w najprostszej formie, bez specjalnej obróbki. Farsz zawinięty w liście młodej kapusty to nic innego jak nasze tradycyjne gołąbki, ale nie z tradycyjnym wypełnieniem. Soczewica i wędzony boczek… ten farsz nie ustępuje miejsca mięsnemu.

Składniki:

szklanka brązowej soczewicy,
główka młodej kapusty,
15 dag wędzonego boczku,
duża cebula,
2 łyżki mąki,
5 dag masła,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół l bulionu,
majeranek,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę umyć pod bieżącą wodą, wyciąć głąb, a liście kapusty sparzyć gorącą wodą.

Opłukaną soczewicę gotować w 2,5 szklanki wody do miękkości.

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle.

Dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę smażyć.

Cebulę i boczek połączyć z ugotowaną soczewicą.

Dodać jajko, bułkę tartą.

Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Sparzone liście wypełnić farszem i zawinąć.

Następnie gołąbki obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na maśle.

Układać w naczyniu żaroodpornym.

Podlać bulionem.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

Jak podawać?

Podawać z surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Młoda kapusta faszerowana soczewicą i boczkiem: Podobne przepisy

Młoda kapusta faszerowana soczewicą i boczkiem: wypróbuj również

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... niż przeciętnych zjadaczy chleba. Kuchnie świata ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ...

dawno temu

Sałatka z soczewicą

... prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica ... , wybierając się do sklepu z ekologiczną ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Zupa z boczkiem

...   Trzeba przyznać, że boczek to jeden z zakazanych w diecie rodzajów mięsa. Jest kaloryczny i tłusty, więc lepiej go unikać. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi jednak przygotować na jego bazie pożywną zupę. Nie macie pomysłu jaką? ... Trzeba ...

dawno temu

Wykonaj pyszną i zdrową zupę z soczewicy!

... Czy wiedziałaś, że soczewica stanowi źródło wielu cennych dla organizmu aminokwasów? To właśnie z tego względu składnik ten cieszy się coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych ... . Wbrew pozorom soczewica powinna się ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... i efektownym daniem za niewielkie pieniądze jest spaghetti z boczkiem. Lista potrzebnych produktów nie jest długa, a cała tajemnica smaku ukryta jest w kilku prostych trikach, które z pewnością uda ci ... artykule znajdziesz informacje nie tylko ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Jak się pozbyć boczków?

... Galaretowate wałeczki wylewające się nad paskiem od spodni czy odznaczające się pod obcisłymi bluzkami boczki są zmorą wielu kobiet. Taka przypadłość sylwetki często pojawia się z wiekiem ... , jest pozostałością po ciąży lub po prostu stanowi ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Ćwiczenia na boczki

... z posiadaniem tzw. boczków. Jeżeli zauważyłaś, że nieco nad wysokością pasa przybyło ci kilka centymetrów, koniecznie zobacz, jak możesz się ich pozbyć. ... z posiadaniem tzw. boczków. Jeżeli zauważyłaś, że nieco nad wysokością pasa przybyło ci ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

... Sałatka ziemniaczana z boczkiem to prawdopodobnie najlepsza zimowa sałatka. Jest naprawdę bardzo sycąca. Po takim posiłku na pewno nie będziesz miała ochoty na podjadanie. Dodaje się do niej także seler naciowy, więc przy okazji zadbasz także o ...

dawno temu

Powiązane Tematy