Młode warzywa są pełne smaku, aromatu. Najlepiej smakują w najprostszej formie, bez specjalnej obróbki. Farsz zawinięty w liście młodej kapusty to nic innego jak nasze tradycyjne gołąbki, ale nie z tradycyjnym wypełnieniem. Soczewica i wędzony boczek… ten farsz nie ustępuje miejsca mięsnemu.
Składniki:
szklanka brązowej soczewicy,
główka młodej kapusty,
15 dag wędzonego boczku,
duża cebula,
2 łyżki mąki,
5 dag masła,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół l bulionu,
majeranek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę umyć pod bieżącą wodą, wyciąć głąb, a liście kapusty sparzyć gorącą wodą.
Opłukaną soczewicę gotować w 2,5 szklanki wody do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle.
Dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę smażyć.
Cebulę i boczek połączyć z ugotowaną soczewicą.
Dodać jajko, bułkę tartą.
Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Sparzone liście wypełnić farszem i zawinąć.
Następnie gołąbki obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na maśle.
Układać w naczyniu żaroodpornym.
Podlać bulionem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około pół godziny.
Jak podawać?
Podawać z surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |