Niby banalny, ale gdy buraki zamiast gotować upieczemy w folii, a do zupy dodamy sos sojowy, nabierze zupełnie innego, bardziej wyrazistego smaku. Pożywna fasola i ziemniaki, oczyszczające młode buraczki i pełna witamin świeża włoszczyzna, a do tego koperek i lekka 9% procentowa śmietana jogurtowa. Zdrowo, dietetycznie i do tego tanio. Porcja to ponad 3 zł.
Składniki:
2 małe buraki,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1 cebula,
pół szklanki białej fasoli,
1 pietruszka,
kawałek selera,
3 szklanki wody,
liść laurowy,
kilka kropel sosu sojowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka posiekanego koperku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki śmietany jogurtowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Fasolę namoczyć dzień wcześniej.
Przepłukać na sicie i ugotować w osolonej wodzie.
Buraki upiec z w skórkach w piekarniku.
Obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić.
Marchew, selera i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na warzywach i liściu laurowym ugotować wywar.
Dosolić, dopieprzyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju.
Dodać do wywaru.
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i również dodać do gotującego się wywaru.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczone buraki, ugotowaną fasolę, świeży koperek.
Doprawić sosem sojowym.
Wycisnąć kilka kropel cytryny.
Jak podawać?
Przed podaniem zahartować śmietaną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |