Bakłażanowa przystawka na ciepło - Przepis

Przepis kulinarny
Bakłażanowa przystawka na ciepło Zobacz 6 zdjęć

Prosta przystawka na ciepło. Grillowany bakłażan w towarzystwie sałatki z rukoli, pomidorów, oliwek i octu balsamicznego. Ciepły, miękki i mięsisty bakłażan dobrze komponuje się z orzeźwiającą sałatką z pomidorów i sosem balsamicznym. Z powodzeniem może zastąpić lekki obiad w upalny dzień lub kolację dla dwojga.

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan,
dwie garści rukoli lub roszponki,
2 pomidory,
8 czarnych oliwek,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz czarny lub czerwony,
oliwa z oliwek,
kilka listków bazylii.

Jak przyrządzić?

Bakłażana myjemy i kroimy na równe plastry wielkości 1-1,5 cm.

Grillujemy lub podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek z obu stron.

W trakcie grillowania solimy i pieprzymy.

Rukolę lub roszponkę myjemy, układamy w miseczkach.

Pomidory myjemy, kroimy w ósemki, układamy na obrzeżach miski.

Środek wypełniamy odsączonymi i pokrojonymi w plastry oliwkami.

Sałatkę polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego i oprószamy pieprzem.

Grillowanego, ciepłego bakłażana układamy na oddzielnym półmisku.

Dekorujemy bazylią.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło w towarzystwie sałatki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt14 zł

Bakłażanowa przystawka na ciepło: Podobne przepisy

Bakłażanowa przystawka na ciepło: wypróbuj również

Powiązane Tematy