Prosta przystawka na ciepło. Grillowany bakłażan w towarzystwie sałatki z rukoli, pomidorów, oliwek i octu balsamicznego. Ciepły, miękki i mięsisty bakłażan dobrze komponuje się z orzeźwiającą sałatką z pomidorów i sosem balsamicznym. Z powodzeniem może zastąpić lekki obiad w upalny dzień lub kolację dla dwojga.
Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan,
dwie garści rukoli lub roszponki,
2 pomidory,
8 czarnych oliwek,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz czarny lub czerwony,
oliwa z oliwek,
kilka listków bazylii.
Jak przyrządzić?
Bakłażana myjemy i kroimy na równe plastry wielkości 1-1,5 cm.
Grillujemy lub podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek z obu stron.
W trakcie grillowania solimy i pieprzymy.
Rukolę lub roszponkę myjemy, układamy w miseczkach.
Pomidory myjemy, kroimy w ósemki, układamy na obrzeżach miski.
Środek wypełniamy odsączonymi i pokrojonymi w plastry oliwkami.
Sałatkę polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego i oprószamy pieprzem.
Grillowanego, ciepłego bakłażana układamy na oddzielnym półmisku.
Dekorujemy bazylią.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło w towarzystwie sałatki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 14 zł |