Tak faszerowana cukinia to samo zdrowie. Jest warzywem w dużym procencie złożonym z wody, cenna przy odchudzaniu, lekkostrawna, ma zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz właściwości odkażające. Za to mało dziś znana komosa, dawniej używana do wielu potraw, obfituje w białko i witaminę C (należy jednak zbierać tylko młode liście).
Składniki:
2 średnie cukinie,
pół szklanki kaszy jęczmiennej,
garść listków komosy,
cebula,
15 dag żółtego sera,
duża marchewka lub dwie małe,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, posolić i odstawić na 20 minut.
Kaszę ugotować w 1,5 szklanki wody z drobno pokrojoną komosą.
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę, startą marchewkę, wydrążony miąższ cukini i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę.
Wszystko dusić, aż wyparuje nadmiar wody, a warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać kaszę z komosą i wszystko chwilę smażyć.
Przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić łódeczki z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |