Leczo to potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki. Do klasycznego, węgierskiego leczo dodaje się smalec i wędzoną słoninę. U nas popularne jest z kiełbasą. Wegetariańskie przyrządza się tak samo, tylko bez mięsa i wędlin. Ja wybrałam dodatkowo dynię, poprawia i wzbogaca smak oraz kolor dania.
Składniki:
4 papryki,
dwie małe cukinie,
35 dag miąższu dyni,
5 dojrzałych pomidorów,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1 papryczka chilli,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z oliwek.
Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę, paprykę oczyścić z nasion, pokroić na duże kawałki, cukinię w pół plasterki.
Z papryczki chilli usunąć ziarenka i drobno pokroić.
Warzywa dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, następnie przelać zimną, obrać ze skórki, pokroić.
Dodać do leczo razem z łyżką koncentratu pomidorowego.
Dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie za bardzo, żeby się nie rozpadły.
Doprawić do smaku.
Jak podawać?
Podawać na ciepło jako dodatek do potraw z grilla lub tylko z pieczywem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |