Pasztet należy do potraw dość pracochłonnych i nie zawsze mamy czas na jego zrobienie, stąd też stał się potrawą głównie świąteczną. Nie zawsze tak musi być i nie zawsze pasztet musi być mięsny. Bazą do mojego pasztetu jest soczewica, posiadająca wiele odżywczych składników, a mimo to często zepchnięta poza nawias kulinarny. Jest dużo łatwiejszy i naprawdę smaczny.
Składniki:
2 szklanki brązowej soczewicy,
pół kg pieczarek,
2 cebule,
2 jajka,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka majeranku,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Soczewicę ugotować w 4 szklankach wody.
Gotować, aż będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
Pieczarki obrać, drobno pokroić i usmażyć.
Do soczewicy dodać cebulę, pieczarki, jajka, bułkę tartą.
Przyprawić gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać.
Przygotować podłużną foremkę, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem i sezonowymi warzywami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |