Kto chce gotować tanio, ten powinien zaprzyjaźnić się z drobiową wątróbką. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które trudno zdobyć bez sięgania po mięso. Wątróbka jest tania i umiejętnie przyrządzona potrafi smakiem przewyższyć standardowe dania z drobiu. Pomidory też na razie tanie, więc salsa, jako szlachetny dodatek, nie zrujnuje naszego portfela.
Składniki:
¾ kg wątróbki drobiowej.
Marynata:
3 łyżki oliwy,
sok z 2 cytryn,
garść posiekanej mięty,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Salsa:
5 dojrzałych pomidorów,
½ szklanki oliwy,
1 cebula,
1 papryka,
1 papryczka chili,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
kilka listków bazylii (opcjonalnie),
pieprz.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Mieszamy składniki marynaty; oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, sól i pieprz.
Odstawiamy.
Wątróbki czyścimy (choć zwykle kupuje się już wyczyszczone), myjemy, osuszamy i pokrojone na połówki wkładamy do marynaty.
Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, a minutę później tak samo pociętą paprykę i papryczkę.
Smażymy przez kilka minut, stale mieszając.
Pomidory obieramy ze skórki, uprzednio parząc je we wrzątku, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Dokładamy do duszonych warzyw.
Dodajemy sól i pieprz oraz cukier.
Dusimy przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodajemy bazylię.
Wątróbki wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku, najlepiej włączając funkcję grillowania, ok. 15 minut.
Jak podawać?
Gorące wątróbki podajemy z salsą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |