Polędwica w sosie z sera wędzonego - Przepis

Przepis kulinarny
Polędwica w sosie z sera wędzonego Zobacz 5 zdjęć

Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.

Składniki:

duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.

Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.

Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.

Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy.

Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.

Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.

Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.

Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.

Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Polędwica w sosie z sera wędzonego: Podobne przepisy

Polędwica w sosie z sera wędzonego: wypróbuj również

Domowe wędzenie

... aromatycznych kiełbas, pysznego kurczaka, zdrowych ryb albo wyśmienitego sera. Zdawanie się na zakup odpowiedników tych produktów w sklepie wiąże się z dużym ryzykiem, że nie są one wędzone w tradycyjny ... jeszcze wskazać zapomnianą już dziś ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... oprzeć się wędzonej szynce, piersi z kurczaka albo serowi. Co ciekawe, kupując wspomniane produkty w sklepie, musimy liczyć się z tym, że ich producenci nie przeprowadzają w zdecydowanej większości ... przypadków tradycyjnego wędzenia, tylko ...

dawno temu

Sałatka z makreli wędzonej

... Jeśli lubisz ryby, to sałatka z wędzoną makrelą na pewno przypadnie ci do gustu. Jej przygotowanie nie jest trudne, nie ma tu też składników, których nie mogłabyś dostać w najbliższym supermarkecie. Przekonaj się jak łatwo można stworzyć coś ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Sos chrzanowy i kanapka z łososiem

... Sos chrzanowy świetnie pasuje do wędlin, tuńczyka, wędzonego łososia, a także kanapek z jajkiem. Jeśli lubisz takie przekąski, nie będziesz żałowała czasu na przygotowanie tego sosu. Doskonale ... łyżeczkę soku z cytryny1 płaską łyżkę majonezu1 ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... Wspaniale pachną, mają niepowtarzalny smak i piękny kolor. Wędzone produkty przemawiają do naszych zmysłów bardzo silnie. Nic więc dziwnego, że w czasach, gdy nie musimy już wykorzystywać tej metody jako sposobu na konserwowanie żywności, nadal ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić? ... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z ...

dawno temu

Sałatka z wędzonej makreli

... A może lubisz wędzone ryby? W takim razie na pewno spodoba ci się przepis na sałatkę z wędzonej makreli. By ją przygotować, nie potrzebujesz wiele. Główne składniki to ryba, pomidor, papryka i cebula. Takie proste, a takie pyszne. Sama spróbuj i ...

dawno temu

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... tajemnice skrywa wskazana odmiana sera, a ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Sos do łososia

... wielu potraw z łososia jest składający się na nie sos. Przeczytaj poniższy artykuł i spraw, aby ryba ta przestała mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice. ... potrawę, ale także zaostrzyć i wydobyć jej smak. Łosoś wędzony zazwyczaj nie jest tak ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... i aby go przyrządzić, nie potrzebujemy trudno ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Parówki zapiekane z serem i boczkiem

... Masz ochotę na szybką, ale ciepłą kolację? Przygotuj parówki zapiekane z serem i boczkiem. Są bardzo smaczne i wprost idealne na mroźny zimowy wieczór. Po zjedzeniu takiej kolacji możesz wyjść na sanki i na pewno nie będzie ci zimno. Sprawdź jak ...

dawno temu

Powiązane Tematy