Polędwica w sosie z sera wędzonego

Przepis kulinarny
Polędwica w sosie z sera wędzonego Zobacz 5 zdjęć

Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.

Składniki:

duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.

Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.

Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.

Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy.

Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.

Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.

Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.

Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.

Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Polędwica w sosie z sera wędzonego: Podobne przepisy

Polędwica w sosie z sera wędzonego: wypróbuj również

Powiązane Tematy