Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.
Składniki:
duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.
Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.
Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.
Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy.
Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.
Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.
Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.
Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.
Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |