Pierożki samosa - Przepis

Przepis kulinarny
Pierożki samosa Zobacz 5 zdjęć

Kto je zna, zwykle je ubóstwia. Indyjska kuchnia nie jest u nas tania i dwa, trzy pierożki zazwyczaj kosztują tyle, co porządny obiad dla dwóch osób w barze mlecznym, ale ten egzotyczny aromat i smak są tak kuszące... Okazuje się, że można ten przysmak przygotować w domu, i to za znacznie mniej pieniędzy. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Cała tajemnica w cieście i odwadze w lepieniu pierożków.

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki pszennej,
7 dag masła,
½ łyżeczki soli,
80 ml ciepłej wody.

Farsz:

½ kg ziemniaków,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki nasion gorczycy,
1 łyżeczka kminku,
3 suszone i posiekane papryczki chili (czerwone lub zielone),
½ puszki zielonego groszku,
1 cebula,
½ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli,
kilka gałązek świeżej kolendry,
olej.

Jak przyrządzić?

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut).

W dużej misce wyrabiamy ciasto.

Najpierw dodajemy do mąki masło i sól, wyrabiamy ok. 10 minut, po czym dodajemy ciepłą wodę i energicznie wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i miękkie.

Dzielimy je na 9 kulek.

Każdą obracamy w dłoniach, a potem rozpłaszczamy, formując płaski placek.

Wałkujemy je, by osiągnęły średnicę ok. 10 cm. Każdą przecinamy na pół, półkola staną się kopertami dla farszu, i odkładamy, przykryte ściereczką.

Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Odstawiamy.

Cebule siekamy na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę, a gdy zacznie strzelać, resztę przypraw: kminek, chili, kurkumę, kolendrę, stale mieszając, a na końcu cebulę.

Całość dusimy ok. minuty, aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki połączą się z przyprawami.

Dodajemy zielony groszek i jeszcze raz mieszamy.

Masę łączymy z posiekanymi liśćmi kolendry i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy farsz będzie chłodny, przygotowujemy półksiężyce ciasta. Ich proste brzegi zwilżamy letnią wodą.

Łączymy, by powstały rożki.

Napełniamy je mocno farszem i zlepiamy zwilżonymi dłońmi, naciągając ciasto na farsz.

Mocno zaciskamy brzegi.

Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju, aż się przyrumienią.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podawać?

Podajemy gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Pierożki samosa: Podobne przepisy

Pierożki samosa: wypróbuj również

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... brzegi” dania są w cenie. Dziś kolejny ukłon w stronę Włoch. Tym razem będę Was gorąco zachęcać do kucharzenia z pierożkami ravioli w roli głównej. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, nadziewana ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ... mięciutkiego farszu do pierożków ravioli ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... . Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym ... przepis na farsz z mięsa, ale to, co ...

dawno temu

Zupa chińska

... , że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami. ... z pierożkami. ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... wody lub surowego białka kurzego. Krok 3 Pierożki powinny piec się w temperaturze 180-200° C przez około 15-20 minut. Smacznego! ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. Jak temu zaradzić? Oto kilka wskazówek dla ambitnych pań. ... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. ...

dawno temu

Tarta z fetą

... przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony ...

dawno temu

Odplamiacz dla dzieci i nie tylko

... się podczas jedzenia, które podstępnie atakuje nasze bluzki, koszulki i koszule - niesforna nitka makaronu zanurzona w pomidorowym sosie, pierożek z soczystą truskawką, czerwony barszcz z jajkiem, herbata, kakao, kawa… Drugie w kolejności są ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... cebule6 łyżek posiekanego lubczyku10 dag pierożków tortellini z grzybami lub mięsem2 ząbki czosnku2 łyżki masłałyżkę mąki4 łyżki kwaśnej śmietanysólłyżkę posiekanej czerwonej paprykiKrok 1 Jak zrobić rosół ... rosołem i mlekiem. Mieszaj i w ten ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... zabrać, do przepięknego, szczególnie zimą Krakowa, w którym podczas świąt wszyscy zajadają się pysznymi, góralskimi pierogami! ;)  Hej! Krakowskie pierożki Składniki na ciasto: 1 kg mąki,2 łyżki ... się zagotuje. Kroimy cebulkę i wędzony boczek ...

dawno temu

Na jagody

... pierogi i drożdżówki. Oto kilka przepisów, które uczestniczyły w akcji "Jagodowo nam!". Pierożki z jagodamiJagodziankiMuffiny jagodoweLody borówkoweTarta z owocami leśnymi ...

dawno temu

Chcesz schudnąć? Jedz razem z mężczyzną

... seksowniej – jest różnica w jedzeniu golonki a malutkich pierożków ravioli. Ponadto większość kobiet twierdzi, że będąc na diecie są bardziej atrakcyjne dla mężczyzn. Zdaniem psycholog Joanny Heidtman ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Lustro weneckie

... jest poradzić się kogoś, kto może lepiej znać się na naszych dolegliwościach – tych cielesnych i tych duchowych. Zosie samosie zniknęły już nawet z elementarzy... Pozdrawiam serdecznie, napisz, czy było tak strasznie. Margola ...

dawno temu

Powiązane Tematy