Kto je zna, zwykle je ubóstwia. Indyjska kuchnia nie jest u nas tania i dwa, trzy pierożki zazwyczaj kosztują tyle, co porządny obiad dla dwóch osób w barze mlecznym, ale ten egzotyczny aromat i smak są tak kuszące... Okazuje się, że można ten przysmak przygotować w domu, i to za znacznie mniej pieniędzy. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Cała tajemnica w cieście i odwadze w lepieniu pierożków.
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
7 dag masła,
½ łyżeczki soli,
80 ml ciepłej wody.
Farsz:
½ kg ziemniaków,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki nasion gorczycy,
1 łyżeczka kminku,
3 suszone i posiekane papryczki chili (czerwone lub zielone),
½ puszki zielonego groszku,
1 cebula,
½ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli,
kilka gałązek świeżej kolendry,
olej.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut).
W dużej misce wyrabiamy ciasto.
Najpierw dodajemy do mąki masło i sól, wyrabiamy ok. 10 minut, po czym dodajemy ciepłą wodę i energicznie wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i miękkie.
Dzielimy je na 9 kulek.
Każdą obracamy w dłoniach, a potem rozpłaszczamy, formując płaski placek.
Wałkujemy je, by osiągnęły średnicę ok. 10 cm. Każdą przecinamy na pół, półkola staną się kopertami dla farszu, i odkładamy, przykryte ściereczką.
Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Odstawiamy.
Cebule siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę, a gdy zacznie strzelać, resztę przypraw: kminek, chili, kurkumę, kolendrę, stale mieszając, a na końcu cebulę.
Całość dusimy ok. minuty, aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.
Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki połączą się z przyprawami.
Dodajemy zielony groszek i jeszcze raz mieszamy.
Masę łączymy z posiekanymi liśćmi kolendry i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy farsz będzie chłodny, przygotowujemy półksiężyce ciasta. Ich proste brzegi zwilżamy letnią wodą.
Łączymy, by powstały rożki.
Napełniamy je mocno farszem i zlepiamy zwilżonymi dłońmi, naciągając ciasto na farsz.
Mocno zaciskamy brzegi.
Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju, aż się przyrumienią.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |