Kotlet cordon bleu, inaczej zwany „szwajcarskim”, przygotowany jest z cielęciny lub kurczaka. W wersji oryginalnej ser gruyere zawija się w szynkę parmeńską, ale dobrze uwędzona polska szynka i kilka plasterków długo dojrzewającego sera załatwi sprawę, a do tego panierka, jak w kotletach schabowych. Ekskluzywny smak gwarantowany.
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka,
10 dag sera długo dojrzewającego,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
6 łyżek bułki tartej,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka myjemy i nacinamy w połowie grubości tak, by stworzyć z mięsa mocno otwarte koperty.
Oprószamy solą i pieprzem.
Plasterki sera posypujemy tymiankiem, zawijamy szczelnie w plasterki szynki, wkładamy do mięsa i dobrze zawijamy.
Tak przygotowane kotlety panierujemy, najpierw w mące, potem w roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, a na końcu w bułce tartej.
Ten ostatni etap wykonujemy bardzo dokładnie, by panierka ściśle przylegała do mięsa.
Odstawiamy je na co najmniej ½ godziny, by panierka przywarła.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, i smażymy kotlety ze wszystkich stron, w sumie około 12-15 minut.
Jak podawać?
Podajemy gorące w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub pieczywa oraz sałat.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |