Kalafiorowa z kurkumą i grzankami

Przepis kulinarny
Kalafiorowa z kurkumą i grzankami Zobacz 6 zdjęć

Bardzo prosta, błyskawiczna zupa, którą możesz zmiksować lub podać z grzankami i kleksem śmietany. Ma niesamowicie żółty kolor - to zasługa kurkumy. Syci, choć dzięki składnikom nie jest wysokokaloryczna.

Składniki:

600 g kalafiora (może być mrożony),
1 łyżka masła,
2 bułki kajzerki,
2 łyżki kurkumy,
800 ml warzywnego bulionu (może być z kostki),
200 ml śmietany 9-10%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior umyć lub wyjąć z torebki.

Pokroić na drobne różyczki.

Wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości.

Dosypać kurkumy, zupa zyska wtedy żółty kolor.

Popieprzyć i doprawić do smaku.

Na patelni roztopić masło.

Porwać bułkę na kawałki i zrumienić na maśle.

Jak podawać?

Podawać z kleksem śmietany i zrumienioną bułką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Kalafiorowa z kurkumą i grzankami: Podobne przepisy

Kalafiorowa z kurkumą i grzankami: wypróbuj również

Powiązane Tematy