Bardzo prosta, błyskawiczna zupa, którą możesz zmiksować lub podać z grzankami i kleksem śmietany. Ma niesamowicie żółty kolor - to zasługa kurkumy. Syci, choć dzięki składnikom nie jest wysokokaloryczna.
Składniki:
600 g kalafiora (może być mrożony),
1 łyżka masła,
2 bułki kajzerki,
2 łyżki kurkumy,
800 ml warzywnego bulionu (może być z kostki),
200 ml śmietany 9-10%,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafior umyć lub wyjąć z torebki.
Pokroić na drobne różyczki.
Wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości.
Dosypać kurkumy, zupa zyska wtedy żółty kolor.
Popieprzyć i doprawić do smaku.
Na patelni roztopić masło.
Porwać bułkę na kawałki i zrumienić na maśle.
Jak podawać?
Podawać z kleksem śmietany i zrumienioną bułką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |