Po pierwsze zachęcam do tego sposobu przygotowania omletu dla całej rodziny. Trochę omlet, trochę biszkopt. Szczególnie dobrze sprawdza się ze słodkimi dodatkami. Cięty potem na trójkąty może zostać potraktowany jako danie główne lub deser. Orzechy, banany, imbir… Większość składników tej potrawy ma dobroczynne działanie na nasze organizmy. I dzieci je lubią!
Składniki:
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich,
pół szklanki mąki,
pół szklanki mleka,
2 jajka,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka roztopionego masła,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
¼ łyżeczki soli,
malutki kawałek imbiru,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
¼ szklanki soku z limonki,
2 łyżki cukru brązowego,
3 banany.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na blasze kładziemy wyłuskane orzechy i wkładamy do pieca.
Musimy je prażyć ok. 5 minut.
Kiedy trochę ostygną, siekamy je grubo.
Podgrzewamy piekarnik mocniej, do temperatury 200 stopni.
Smarujemy tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika, by się nagrzało.
W dużej misce bijemy pianę z dwóch białek, a gdy będzie gotowa, powoli dodajemy kolejne składniki, cały czas miksując.
Najpierw mąkę, potem żółtka, mleko, oliwę, cukier, esencję oraz sól.
Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do ciasta.
Całość wlewamy do tortownicy i wstawiamy do pieca.
Pieczemy ok. 15 minut.
Na dużą patelnię wlewamy sok z limonki oraz brązowy cukier.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Na tym sosie dusimy pokrojone na plasterki banany.
Dusimy 3 minuty, po czym dodajemy uprażone orzechy.
Mieszamy.
Gotowy omlet kroimy na trójkąty, a na każdej porcji układamy banany z orzechami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |