Wyobraź sobie chrupiącą, ciepłą kolację po ciężkim dniu pracy. W pojedynkę, we dwoje, z przyjaciółmi, z dziećmi, nie ważne. Grzanki lubią wszyscy. Zazwyczaj są tuczące, ale nie nasze, te są ze zdrowym serem kozim, na orkiszowym pieczywie, z kiełkami. Suszone pomidory dodadzą im południowego smaku. A kurki (lub pieczarki) dopełnią całość. Cieplutkie kanapeczki w mig znikają z talerza.
Składniki:
1 bułka orkiszowa,
garść kiełków (dowolne: lucerny, mieszane, rzodkiewki),
50 g pleśniowego sera koziego,
4 suszone pomidory,
świeże i suszone listki bazylii,
zmielony czarny pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżeczki masła,
kilka pieczarek lub kurek w zależności od sezonu.
Jak przyrządzić?
Bułkę orkiszową pokroić na kilka kromek, ser na średniej grubości plasterki.
Pieczarki lub kurki (w sezonie) umyć, osuszyć i podsmażyć na oliwie.
Dosypać soli, smażyć, aż staną się miękkie.
Pod koniec smażenia dodać masło.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na drobniejsze kawałki.
Kromki skropić oliwą, położyć na nich plasterek sera, kilka kawałków pomidora suszonego, kilka plasterków pieczarek.
Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i podpiekać, aż ser się lekko rozpłynie po grzance, a pieczywo stanie się chrupkie.
Wyjąć grzanki na talerz, posypać świeżym czarnym pieprzem, posypać bazylią suszoną, na każdą kromkę położyć kiełki.
Zamiast pieczarek możesz zrobić grzanki ze sparzonym pomidorem bez pestek, z bakłażanem, cukinią na przykład na pieczywie razowym lub wielozbożowym.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Podawać ciepłe.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |