Zwolennicy domowych ciast doskonale wiedzą, że są one smaczniejsze, zdrowsze dla organizmu i roznoszą intensywny zapach pieczenia po całym domu. Warto poświęcić swój czas dla tej niepowtarzalnej atmosfery. Intensywnie czekoladowy biszkopt, z dużą ilością świeżej, bitej śmietany i orzeźwiające wiśnie to przepis na doskonałe ciasto. Nie jest za słodkie, w sam raz by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej kawy.
Składniki:
6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.
Suche składniki połączyć z masą jajeczną.
Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.
W biszkopcie wydrążyć środek.
Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.
Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.
Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |