Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami

Przepis kulinarny
Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami Zobacz 10 zdjęć

Zwolennicy domowych ciast doskonale wiedzą, że są one smaczniejsze, zdrowsze dla organizmu i roznoszą intensywny zapach pieczenia po całym domu. Warto poświęcić swój czas dla tej niepowtarzalnej atmosfery. Intensywnie czekoladowy biszkopt, z dużą ilością świeżej, bitej śmietany i orzeźwiające wiśnie to przepis na doskonałe ciasto. Nie jest za słodkie, w sam raz by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej kawy.

Składniki:

6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.

Suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.

W biszkopcie wydrążyć środek.

Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.

Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.

Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.

Odstawić na godzinę do lodówki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami: Podobne przepisy

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami: wypróbuj również

Powiązane Tematy