Muffiny w wersji wytrawnej - Przepis

Przepis kulinarny
Muffiny w wersji wytrawnej Zobacz 8 zdjęć

Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru,
pół łyżeczki soli,
pół szklanki oleju,
pół szklanki mleka,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
1 całe jajko i 1 żółtko,
15 dag szynki wędzonej,
słoiczek oliwek bez pestek,
100 g sera żółtego,
po pół łyżeczki oregano, tymianku, bazylii.

Jak przyrządzić?

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, ser i oliwki. W drugiej roztrzepujemy całe jajko i żółtko, dodajemy mleko, olej, jogurt naturalny. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Jak podawać?

Smakują na zimno i na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt21 zł

Muffiny w wersji wytrawnej: Podobne przepisy

Muffiny w wersji wytrawnej: wypróbuj również

Powiązane Tematy