Wielka słodycz zamknięta w małej kulce to pomysł na domowe pralinki. Obsypane kokosem, smakują wyśmienicie i nie wymagają dużych nakładów pracy. Czekoladowe jajeczka z białej, mlecznej i deserowej czekolady umieszczone w środku pralinki dają niespodziewany efekt. Jest przy tym dodatkowa zabawa, a raczej „polowanie” na ulubiony smak. W środek możemy także włożyć orzechy, migdały lub kandyzowane owoce.
Składniki:
1,5 szklanki wiórków kokosowych,
1 szklanka mleka w proszku,
1 szklanka zmielonych herbatników,
8 łyżek miękkiego masła,
pół szklanki cukru pudru,
50 g wiórków kokosowych do obtaczania,
zapach migdałowy (kilka kropelek),
16 małych czekoladowych jajeczek w różnych smakach.
Jak przyrządzić?
2 łyżki masła rozpuścić na patelni, wsypać 1,5 szklanki wiórków kokosowych i smażyć kilka minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstawić do wystudzenia. Do wysokiego naczynia włożyć miękkie masło, cukier puder, aromat migdałowy i przesmażone wiórki kokosowe. Całość zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku i zmielone herbatniki. Masę wyrobić ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Czekoladowe jajeczka obkleić masą kokosową, aby powstały nieduże kulki. Każdą obtoczyć wiórkami kokosowymi i umieścić w kolorowych papilotach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 29 zł |