Pizzetta z ciasta ptysiowego to znakomity pomysł, jest miękka i delikatna. Ostre, wyraziste w smaku pesto z suszonych pomidorów w połączeniu z anchois i krążkami cebuli ułożonymi na delikatnym cieście ptysiowym tworzą smaczną przekąskę, która nadaje się nawet na ekskluzywne przyjęcia.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
szklanka wody,
pół kostki masła,
pół łyżeczki soli,
4 jajka.
10 filecików anchois,
słoiczek pesto z suszonych pomidorów,
3 cebule,
łyżka oleju,
świeże liście bazylii,
pieprz.
Jak przyrządzić?
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i zwijać się w kulę. Lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku miksując. Ciasto rozkładać na posmarowaną tłuszczem blachę (kształt taki jaki lubimy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Każdy kawałek upieczonego ciasta przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Anchois pokroić w drobną kostkę. Ciasto ptysiowe posmarować pesto z suszonych pomidorów, ułożyć podsmażoną cebulę, kawałki anchois i przybrać świeżymi listkami bazylii. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na moment wstawić do rozgrzanego piekarnika, by podgrzać składniki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |